No tags yet.

Our Recent Posts

Tags

RENEW ROADTAX : COMPANY CAR

Assalamualaikum / Hello / Hi

Harini nana nak share pengalaman nana renew roadtax #vannanakodesign for the FIRST TIME.

Dugaan jugak birthday 1 tahun van ni ๐Ÿ™ˆ ok here goes..

8.00 a.m

nana anta danial to school. Cuak jgk sbb bawak van xde roadtax. Nana on je waze , check kalau2 ada polis ๐Ÿ™ˆ haha!

9.00 a.m

nana sampai Puspakom Bangi. Dengan harapan setel sini pastu blh terus gi Jpj. Tapi, sampai2 je dh ada polis terpacak depan Puspakom. Die cek , pastu terus saman nana. Sebab nana drive van yg xde roadtax ๐Ÿ˜ญ so nana kena la g Jpj bayar saman.

9.30 a.m

nana sampai Jpj Bangi. Ckp kt kaunter nk renew roadtax. Pastu dia suruh naik tingkat 2. Sampai je sana , nana trus pergi ke kaunter 21. Nana tanye dia "saya first time ni nk renew.ada apa2 tak yang saya perlu sediakan?"

9.45 a.m

dia jwp tak yah. Letak je nama kat list ni. Nnt saya panggil. Pastu akak just bg nombor plate kereta je. Oh happy nana dgr. Ingtkan dh blh lari dr saman ๐Ÿ˜‚

10.15 a.m

tunggu punya tunggu. Dia pun panggil nama. Pastu die check2 x blh renew sbb belum setel puspakom lg ๐Ÿ˜… die suruh nana pergi tingkat 1. Mintak permit perjalanan

10.30 a.m

nana pun pegi tingkat 1. Abang jpj ni ckp la yg nana kena byr sama Rm150. Haha! Xdpt nk mengelak jgk bayar saman ni ๐Ÿ™ˆ pastu die ckp x blh kuarkan permit sbb insuran kereta pun dh expired ๐Ÿ˜ฑ

11.00 a.m

nana berkeliaran jap cr mana nk renew insuran. Susah sgt last2 nana mintak tolong agent uruskan.

*sementara tunggu tu nana layan sengkuang calek*

11.30 a.m

kejap je dh setel.nana naik blk tingkat 1, tunjuk bukti yg insuran dh renew.abg ni pun bg la permit

11.45 a.m

nana terus pegi Puspakom. Masuk line beratur. Pastu nana br teringt van xde sticker KM80/90 tu ๐Ÿ˜ฉ nana pun tanye2 org kat situ mana nk beli. Pakcik ni bgtau gi cari kt bangi seksyen 8. Kedai hardware. Nak x nak, nana pun kuar la dr line pegi cari sticker tu

12.30 noon

nana dh setel beli.ada la 2 3 kali jugak pusing2 bangi tu.br jumpe. Nana laju2 gi semula Puspakom.sampai2 pakcik ni bagi nana masuk semula dlm line tempat nana tadi. ๐Ÿ˜ nana pun parking and terus la masuk nk bayar. Sekali TAK BOLEH pulak. Sbb xde resit bukti yg nana dh byr saman Rm150 ๐Ÿ˜ฉ

12.50 noon

nana gi Jpj semula. Nk mintak resit. Sampai2 je ada tanda TUTUP ๐Ÿ˜ญ ya allah. Termenangis jugak la setitik dua kan.

* nana decided ntuk balik serdang. Lunch and solat zohor *

2.30 p.m

nana ajak daddy teman. Terus gi Jpj. Naik tingkat 1. Jumpe balik abg jpj tu. Nana bgtau dia resit missing in action. Xtau la jatuh ke terbang ke ๐Ÿ™ˆ pokpek2 jgk la dia. Nasib baik spec mata nana ni besar agaknye , die layankan aje. Print resit baru bagi nana.

3.00 p.m

nana pergi Puspakom. Konon la confident je nk potong line. Sekali polis jerkah. Suruh nana start beratur dari belakang ๐Ÿ˜ฉ ok fine!

3.50pm : sampai la giliran nana. Hehehe. X sampai 10 minit , dah setel! ๐Ÿ’ƒ๐Ÿป

*nana decide untuk balik rumah. Sbb Jpj tutup kol 4.30pm*

*so nana ingt nak guna myeg je ntuk roadtax. malam tu.....

8.30 p.m

masuk la myeg dgn happynye. Isi apa yg patut. Sekali TAK Boleh!! Kereta persendirian je boleh renew online. Company car tak boleh! ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

9.30 p.m

nana mintak tolong Suci (#nanakoangels) pergi Jpj keesokannya.

*pagi ni....

8.50 a.m

nana dpt gamba ni dari Suci!! ๐ŸŽ‰ syukur alhamdulillah. Setel jugak akhirnya!!!!

P/S : sebagai peringatan bersama yg first time nnt nk renew roadtax last minit mcm nana ni. Kita boleh renew 2 bulan before expired date.

Ni pengalaman nana yg paling menguji minda & emosi. Nana serik & tobat x nk last minit lagi and xkan lengah2 lagi nk renew roadtax kereta โœŒ๐Ÿป๏ธ๐Ÿ™ˆ

Thank u โค๏ธ

#nanakodesign #vannanakodesign #nankodesignvan #vannanako #renewroadtax #lastminute #lessonlearned

0173451323

C-1-01,Street Mall One South.Jalan OS,Taman Serdang Perdana Seksyen 6, 43300, Seri Kembangan, Selangor, Malaysia

  • facebook
  • instagram
  • twitter

ยฉ2016 BY NANAKODESIGN